Youp van 't Hek - Biografie
 
Joseph Jacobus Maria (Joep) van 't Hek (Naarden, 28 februari 1954) is een Nederlands cabaretier en columnist, beter bekend als Youp van 't Hek.
 
Van 't Hek heeft in zijn jonge jaren op het toenmalige internaat het Hageveld gezeten, maar werd daar na drie maanden al van verwijderd wegens onredelijk gedrag. In 1973 verandert hij zijn naam van "Joep" in "Youp", nadat een vriendin de letter P toevoegde aan de woorden op een t-shirt "We help you". Sindsdien schrijft hij zijn naam nooit meer anders. In dat najaar richtte hij Cabaret NAR op, samen met Debby Petter (toen nog vriendin, nu zijn vrouw) en Daan van Straaten. In het begin speelde NAR vooral in buurthuizen, jeugdsociëteiten of zelf-gehuurde zaaltjes. De samenstelling wisselde, maar Youp was een constante factor. Pas vanaf het vijfde programma (1977) kreeg NAR enige bekendheid.

De doorbraak kwam in 1983 met Man vermist, het achtste en laatste NAR-programma, maar eigenlijk al een verkapte solovoorstelling. Daarna ging het snel met Van 't Heks carrière; met name

zijn conference Hond op het IJs (1988) en zijn Oudejaarsconference 1989 zorgden voor een doorbraak. In totaal maakte hij inclusief Man vermist twaalf soloprogramma's en vijf Oudejaarsconferences (1989, 1995, 1999, 2002 en 2005).

De oudejaarsconference van 1989 is in de ogen van velen legendarisch omdat Van 't Hek daarmee het Buckler-effect heeft bewerkstelligd.

In 1988 ontving hij de Johan Kaart Prijs.

In november 2007 lanceert Van 't Hek een eenmalige glossy genaamd "Youp" als antwoord op alle BN-glossies. De eerste oplage was binnen één dag uitverkocht, waarop werd besloten om het blad te herdrukken.