Toon Hermans - Biografie
 
Antoine Gerard Theodore (Toon) Hermans (Sittard, 17 december 1916 — Nieuwegein, 22 april 2000) was een bekend Nederlands cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter. Met Wim Kan en Wim Sonneveld wordt hij gerekend tot "de Grote Drie", de drie grootste Nederlandse cabaretiers van de generatie vlak na de Tweede Wereldoorlog.
 
Hermans kende tijdens zijn leven verschillende tegenslagen. Hij ondervond in zijn jeugd de ontberingen die volgden op de Eerste Wereldoorlog, de economische crisis van de jaren dertig (hij behoorde tot een bankiersfamilie) en de Tweede Wereldoorlog gevolgd door de noodzakelijke
wederopbouw. De bank van zijn vader ging failliet en niet veel later stierf deze. Ten gevolge hiervan waren Toon en zijn broers straatarm. Toon ging zich toen bezighouden met het schrijven van sinterklaasgedichten voor een speelgoedwinkel. Op jonge leeftijd schreef hij zijn eerste revue, die al snel helemaal uitverkocht was. Dankzij de kaartverkoop had hij ineens weer genoeg geld om in het onderhoud van zichzelf en van zijn moeder en broers te voorzien.

Zo werd hij in zijn streek (rondom Sittard in Nederlands Limburg) groot in carnavalkringen. Zijn eerste onemanshow dateert van 1958 en doordat die op 12 april op tv kwam, werd hij van de ene dag op de andere nationaal bekend (hoewel toen nog niet zoveel mensen tv hadden). Zijn populariteit piekte tussen 1966 en 1974. Een uitgebreide poging in die jaren, om met een Engelstalige show in Broadway aan de slag te gaan bleek echter tot mislukken gedoemd.

Hij was gehuwd met Rietje, en verhuisde rond 1970 met haar naar Maastricht en later naar Amsterdam. Toon heeft veel liedjes geschreven voor deze liefde van zijn leven, waaronder "Lente me". Rietje kreeg echter kanker en Hermans heeft vaak zijn tournees afgezegd, om bij haar te zijn. Nadat Rietje was overleden in 1990, had hij veel moeite met het brengen van zijn liefdesliedje en barstte hij bij sommige voorstellingen zelfs in tranen uit tijdens de opvoering van "Lente me."

Met Rietje had Toon drie zoons, waarvan hij er een, Maurice, herhaaldelijk in zijn show liet figureren, waardoor het dan geen one-man show meer was.

In 1993 trad hij weer op in Carré met een show waarin hij voor de pauze liedjes zong (een "tour de chant") en na de pauze conferences bracht. In 1996 stond Hermans voor het laatst op het toneel.

Na een hersenoperatie in 2000 werkte Hermans met een bevriende pianist aan een nieuwe cd. In april van datzelfde jaar is hij overleden; het album Als de liefde niet bestond is postuum uitgebracht.

In 2003 verscheen het verzameld werk van Toon in een cd-box, die het jaar erna de Edison heeft gekregen voor de categorie historische uitgave. In 2005 verscheen zijn volledige oeuvre - voor zover in televisie-archieven bewaard gebleven - op dvd.