Sjaak Bral - Biografie
 
Sjaak Bral, pseudoniem van Marcel van der Heijden (Den Haag, 11 november 1963) is een Nederlands cabaretier, televisiepresentator en schrijver.

Hij kreeg bekendheid nadat hij in 1992 spraakmakende interviews gaf in het televisieprogramma RUR, en in het radioprogramma van Frits Spits. Een paar maanden later kon hij aan de slag bij Radio West als columnist.

Zijn talent en humor bleken perfect voor in het theater, waarna hij midden jaren '90 een succesvol stand-upcomedian werd. Na verscheidene boeken geschreven te hebben, en allerlei columns in kranten en tijdschriften, begon hij in 2003 als columnist bij Noordzee FM in de ochtendshow van Gordon.

Dit bleek hij zo leuk te vinden, dat hij in 2004 een eigen radioprogramma tijdens de lunch op Noordzee FM kreeg, waar hij tot 1 juli 2005 te horen te was. Ook was hij tot 2001 enkele jaren panellid in het consumentenprogramma Ook dat nog.

Tegenwoordig maakt hij diverse theatertours door heel Nederland.

Aan het einde van 2007 maakte Bral de nieuwjaarsconference Vaarwel 2007 voor RTV West met droge humor over onder andere overleden mensen en klunzige fouten in 2007.