Najib Amhali - Biografie
 
Najib Amhali (4 april 1971, Nador, Marokko) is een populaire Nederlandse cabaretier die is opgegroeid in Krommenie. Hij won in 1993 de Pall Mall Export Prijs met de Comedytrain.

"Als Marokkaan kom ik graag bij de mensen thuis". Zo opent Najib Amhali in 1998 het Leids cabaretfestival, waar hij zowel de publieks- als de juryprijs wint. Hij krijgt al snel de bijnaam De Marokkaan uit de Jordaan.

In 1999 speelt hij naast Hans Teeuwen en Kim van Kooten mee in de film Jezus is een Palestijn. In 2002 speelt hij in de serie Najib en Julia (regie: Theo van Gogh). In 2004 heeft hij een rol in de Multicultikomedie‎ Shouf Shouf Habibi!.

   
In mei 2006 heeft Amhali een televisieserie als aanloop naar het WK. De serie heet Najib Loopt Warm. Daarin behandelt hij samen met zijn sidekick Mimoun voetbalzaken die met het Nederlands elftal te maken hebben en probeert hij geld in te zamelen voor een goed doel.

Eind januari 2007 verklaarde de Assoena-moskee in Amsterdam dat Amhali een afvallige moslim is, omdat hij cabaret maakt.