Javier Guzman - Biografie
 
Javier Guzman (Las Palmas, Gran Canaria, 13 april 1977) is een Nederlands stand-upcomedian en cabaretier.

Guzman werd geboren als zoon van een Spaanse vader en een Nederlandse moeder. Op zijn zevende emigreerde hij naar Nederland. Hij woonde tien jaar in Ouderkerk aan den IJssel en na vijf jaar in de Bijlmer gewoond te hebben, woont hij tegenwoordig in het centrum van Amsterdam. Na het afronden van de havo deed hij auditie aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Hij werd aangenomen en studeerde af in 2003.

In dezelfde periode trad hij op als stand-upcomedian bij de Comedy Explosion en de Comedy Club in Amsterdam. In Londen won hij een 'Open Mic Award' in het Comedy Café en in 2002 won Guzman zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival.


Met Paul Ruven maakte Guzman het komische inburgeringsprogramma '100% AB' voor de VPRO. In december 2003 maakte hij, wederom samen met Paul Ruven, de eerste sinterklaasconference voor de VARA: 'Guzman deelt uit!'.

In de Kleine Komedie ging in januari 2003 zijn eerste avondvullende voorstelling 'Bot' in première, onder regie van Peter Heerschop en met de dramaturgie in handen van Andre Veltkamp. Het programma werd goed ontvangen.

In oktober 2004 begon hij in Theater de Tamboer aan zijn tweede avondvullende voorstelling 'Ton Zuur'. Onderwerp was de eenzaamheid en onverschilligheid in de maatschappij, geïllustreerd aan de hand van Ton Zuur, die na tweeënhalf jaar dood in zijn woning gevonden werd. Opmerkelijk was het maatschappelijk engagement, waarop hij eerder (bij het Leids Cabaret Festival) bekritiseerd is geweest.

In januari 2007 ging zijn derde avondvullende voorstelling 'Delirium' in première, waarin hij afrekende met zijn alcoholverleden. De show is door pers en publiek goed ontvangen. De voorstelling is genomineerd voor de VSCD Cabaretprijs en is de winnaar van de Neerlands Hoop 2007. Op 25 juni 2007 vertelt Guzman openhartig over zijn alcoholverslaving in het tv-programma Nova. Tijdens het dieptepunt van zijn verslaving dronk hij twee flessen wodka per dag.